Koncerter
Bagom sangen...

Taberens Søn
Der er to historier, om Taberens Søn. Johnny, Lilholt og jeg tog til bokse-stævner i Aalborg og Randers - det var lige i starten af Brian Nielsen, og slutningen af Gert Bo, tror jeg. En gang s...

Taberens Søn

Der er to historier, om Taberens Søn.

Johnny, Lilholt og jeg tog til bokse-stævner i Aalborg og Randers - det var lige i starten af Brian Nielsen, og slutningen af Gert Bo, tror jeg.

En gang så vi en lille, vindtør irer ankomme til ringen, mutters alene. Ingen sekundant, træner, kind-hest-klapper, eller hvad nu de har med sig. Han stillede selv skamlen op i hjørnet af ringen, og satte sig dér, mens han ventede på ham, der skulle komme og tæske ham. Han var en journey-man - én der mere eller mindre tar' rundt i bokse-cirkus, som dén, der skal tabe til de nye, lokale opkomlinge...

Jeg tænkte - han har sikkert en katolsk kone og et hav af unger, hjemme i Tipperary eller Galway. Når han kommer hjem efter endnu en ydmygelse, aner han måske knapt, hvor han har været. Og hjemme i Irland, er han bare en af the regulars på pubben, lissom alle de andre, bare med et lidt andet arbejde.

Det var ham, der satte gang i ideen til sangen.

Jeg var optaget af konkrete synsvinkler, da jeg skrev den. Det er jo lissom en teater-scene. Der er de hér få kulisser, og disse tre personer. - Hvor ser vi det fra? Hvad er kamera-vinklen? - Hele sangen er jo samtale. Først mellem de tre, så en indre monolog med sig selv, hos faren...
Det stod klart for mig, at jeg ikke kunne lade far, mor og søn sidde og skændes i stuen, hele sangen igennem. Der måtte bevægelse til. Så far må udenfor på terrassen, en tur - hvilket gir' mulighed for at lade ham kigge ind på de andre, og se det hele lidt udefra...

Taberens Søn kredser jo om ét af de eneste temaer, jeg dybest set tror, en mand kan skrive om: At ha' værdighed - miste den, og som i sangen hér, forsøge at genvinde den.

Jeg skrev Taberens Søn i Møllestien, i Århus centrum, hvor jeg boede fra omkring '86.
Det gik stærkt, en times tid højest - så var den færdig. Sangen er bygget op i den meget simple rime-form, man lidt hurtigt kan kalde "slut-rim i hver anden linie". Det er en ukompliceret, legende form, som man kommer ud over stepperne med. - Det var mest et spørgsmål om at se udgangs-punktet, nemlig den irske bokser - og så et hverdags-scenarium, hjemme fra mine gader, for sig, og hele tiden "passe sin metier", hvilket for mig vil sige at være tro mod emnet, og kun skrive ud fra dét, man kender. Sprog, kulisse, typer, der passer sammen. Resten var retorik og rim.

Det var før computer, så jeg havde bare griflet sangen ned på et par A4-sider. Da vi gik i studiet for at indspille den første Dalton-plade, havde jeg sangen med inde over, men den blev valgt fra, som uegnet, til projektet - hvilket jeg var enig i.
Jeg bad teknikeren i studiet lave en optagelse af Taberens Søn - bare mig og guitar - så den i det mindste var indspillet. Desværre blev den optaget på et lille, snoldet digital-bånd, som forsvandt i den almindelige tummel.

Flere år senere, da jeg indspillede CD´en, Jern, kom jeg i tanke om sangen om bokseren, og hans ballade med familien. Men væk var den - osse
A4-siderne. Så dén version der findes nu, er en næsten ti år yngre genskrivning, efter hukommelsen. - Tænker nogen gange på, det ku' være skægt, hvis digital-båndet fra Dalton-session'en dukkede op - og høre, hvilken version, der er bedst...

Ps.: Hør The Pogues / Shane MacGowan's, "Fairytale of New York" - en anden sang, med indbygget skænderi...

Gå til sang

Ord

Det grønne græs

Når det nu alligevel er søndag...

14.06.2020

Nu gik det ellers lige så godt…

Engang boede jeg i et hus i Thailand, og bagved huset var der en sump. Og i sumpen var der en masse store frøer. Fra sidst på eftermiddagen kvækkede og skændtes frøerne i én lang jammer, og straks solen gik ned, faldt en million cikader ind og overdøvede frøerne.

Denne kakofoni syntes temmelig ensformig og formålsløs. Det var bare sådan, det altid havde været, og hvem er den første til at holde sin kæft?

En aften under dette enerverende spektakel lød pludselig et flænsende tordenbrag. Det kom ud af ingenting, og der kom kun ét. Et lammende svirp efterfulgt af en rasende rullen ud over junglen, ud over havet og hen over det anløbne bliktag på Mister Johns’ Laundry & Motorbike Reparation & Oil Service & Fine French Food-Shop.

Og SÅ var der ellers fuldstændig stille.

Måske en Buddha oppe på bjerget bare havde fået nok af frøerne og cikaderne og lige satte et eksempel…

I starten af marts 2020 havde vore egne guder osse fået nok. Nok af en vildfaren civilisations ødsel, selvfedme og smålige trækken hinanden i det tynde hageskæg over fimsede værdi-relaterede fornærmelser. De sendte os ikke et tordenskrald, men de sendte os en gul tåge.

Og SÅ blev der sgu stille.

Nu er lammelsen over gudernes irettesættelse så småt ved at fortage sig. Historiske statuer væltes for deres symbolværdi, og Fawlty Towers slagtes i den genopfriskede politiske korrekthed. Påskud: ”FORÆLDET SPROG”. Javel. - Hva’ så med Shakespeare, han er jo fra 1500-tallet. Ryger han så osse? Og Julius Cæsar, Kejser Augustus og de andre banditter. Ud af latinbøgerne og Bibelen med dem.

Og hvis det viser sig at Kong Keops’ slaver arbejdede uden overenskomst og hviletids-bestemmelser, ja så må pyramiderne naturligvis jævnes med jorden. Og Månen. Den stjæler uanfægtet sit lys fra Solen. Det ER sgu da et overgreb, det svineri må stoppes!

Kære snerpede pyntehatte – i England som hér. Pil snittterne fra vores fælles fundament. Vi er – eller var blevet klogere. Det skyldes fortrinsvis, at vi har en historie og har gået og lært ét og andet af den.

Så please: Begynd nu ikke jeres fnidder om mexicaner-hatte, Halfdan Rasmussen sange og Den danske sang er en ung blond Pige igen. - Som om ingenting var hændt.

Ellers kan det være, guderne for alvor bliver sure og sender os en ny pandemi. Én af dimensioner så vi kan lære det…

Go’ søndag.

K. Olsen.

balenciaga replica handbags

hermes replica bags

Nyhedsarkiv »

Booking: Misja Blix 20627480/ misja@blixogco.dk - Blix & Co. - Lollandsgade 20, 1 - 8000 Århus C