Koncerter
Bagom sangen...

De fine kommer sjældent fra Fresse
Jeg skulle for en del år siden deltage i noget tv-hejs om at komme fra provinsen. Én fra Gram, én fra et eller andet udenfor Herning, og så mig fra Frederikshavn. Udgangspunktet var nærmest, at miraku...

De fine kommer sjældent fra Fresse

Jeg skulle for en del år siden deltage i noget tv-hejs om at komme fra provinsen. Én fra Gram, én fra et eller andet udenfor Herning, og så mig fra Frederikshavn. Udgangspunktet var nærmest, at mirakuløst nok kan det lade sig gøre at blive andet end grisepasser, på trods af en opvækst i det aller mørkeste Jylland.
Jeg sagde ja tak til at deltage, men mit udgangspunkt var, at jeg ikke havde noget dårligt at sige om min opvækst. Ja, faktisk kan jeg ikke se, hvordan jeg skulle være blevet dén, jeg er uden netop min baggrund. Dét var svært for de andre at forholde sig til. Men OK, hvis man kom fra Gram, eller noget udenfor Herning...

Jeg var teenager fra omkring '69, og en lykkeligere og mere fri og optimistisk tid, kan jeg ikke se i bakspejlet, i vores kultur. Jo, måske 50'erne og de tidlige 60'ere. Dagen var gennemstrømmet af optimisme og masser af identitet og arbejde - og natten var fri og vild. Læs Ulf Lundell's roman, Jack - og say no more...

På min fødselsdag den 18. marts fik jeg altid en Levis cowboyjakke og et par Clarks ørkenstøvler. Så så de ikke mere til mig før op mod jul.

Sangens gennemgang af Marianne Jelved er historisk korrekt. Hun var finans - eller økonomiminister, eller hvad det nu hed, og lukkede det toldfrie færgesalg - en handel Frederikshavn til dels havde levet af. Og så lukkede værfterne og dermed meget af den mentale rygrad og stolthed i Frederikshavn. Men de piver ikke. Der er masser af ny virkekraft på det gamle værft-område i dag. For Fresse - som mange fraflyttede titulerer vores hjemby, er et Klondyke, der altid har stået i nogen grad af modvind, så det ligger i dna'et at man må klare sig...

Gå til sang

Ord

Han har tænkt

Tourdagbog uge 4

02.04.2013

Hej – Eller godaw, som min mor og far siger, når man ruller op på rabatten, foran dét bette hus i dén bette gade, hvor jeg var så heldig at vokse op. – Godaw, fordi det heldigvis aldrig har været nødvendigt at overdrive sin gestus, for at vise man er glad for at ankomme – eller hos værten for at vise, man er velkommen. Gensidig respekt og indforståethed.

Jeg nævner det, fordi det er en kærkommen sidegevinst for mig, at jeg under Verdensturnéen i Vendsyssel sjældent befinder mig ret langt væk fra ”de gamle” og derved har indøvet en næsten overdreven kommen forbi, i tide og utide.

Er det nu dig igen, som min far siger, når han tar’ imod med kosten, ved kantstenen. – Hun er vist der inde…

rolex explorer replica watches

Men de mange kopper te (jeg har aldrig drukket kaffe), som skules til af min mor med skepsis, er blot endnu en naturlig brik i alt dét, hele JØWT-projektet, og ikke mindst denne vidunderlige odyssé rundt i landets nordlige ende, handler om for mig. – Det er et vedvarende venden tilbage til udgangspunktet, eller noget lige i nærheden. Både det geografiske, det mentale, det historiske og det medmenneskelige udgangspunkt. Dette bliver for mig i sig selv mere og mere til et centrum – og uden et sådant – ingen udkant, som bekendt…

Ugen startede med to fantastiske aftener hos Michael Gajhede i Skagen. En god og tør indfødt, der har fået til vane at lave spredte musikarrangementer i sit sejlmagerværksted, på Skagen havn. Og en udmærket musiker selv – vi spillede sammen i Skagen for omkring 30 år siden – dengang spillede han kontrabas.

Lokaliteterne i sejlmagerværkstedet byder ved første øjekast ikke ligefrem ind til koncert – lidt kawt, som vi ville sige - et nærmest T-formet lokale. Men netop derfor kan det blive rigtig fedt at spille et sådant sted. Hvis lydanlæg, tekniker og koncertarrangør finder fodslaw – så kører det. Og det gjorde de i en grad, vi og de besøgende sent glemmer. Tæt, varmt og pakket til sidste bøde-nål eller hva’ nu man bruger sådan et sted. Tak for dét – og gerne på gensyn.

Så var det trediedagen – og Løkken. Et herligt gensyn med Peter Bådsmand nøjagtig et år efter jeg for første gang besøgte dette hærdede, 43 år gamle kæmpe-værtshus.

Og igen i år blev det en rørende dejlig aften med publikum på 250 stole på rækker - en opstilling det hæderkronede druk– og danse-sted må ha’ knaget i stolperne over at være vidne til…

På Peter Bådsman entres scenen ved, at man kravler over en én meter høj ræling på dén halve(!) fiskekutter, der udgør den optrædendes arbejdsplads. Der er simpelthen ingen anden adgang. – Kan man ikke besejre denne forhindring, har man intet at gøre på scenen, på Peter Bådsmand. Sådan er dét…

Ses i næste uge, hvor det jo bl.a. er atter en tur til Frederikshavn. Og sikkert en sviptur forbi ham med kosten ved kantstenen…

På gensyn

Olsen

Nyhedsarkiv »

Booking: Misja Blix 20627480/ misja@blixogco.dk - Blix & Co. - Lollandsgade 20, 1 - 8000 Århus C